Füstgenerátor

A füstölés a hús konzerválásának az egyik legrégebbi módja. A füstnek a termék felületére való juttatásával érhető el egyrészt a termék érzékszervi tulajdonságainak változása, másrészt a füst antibakteriális hatásának köszönhetően, csökken a termék felületén lévő nem kívánatos mikroflóra, és így megnő a termék eltarthatósági ideje is.

A termékek füstöléséhez szükséges optomális tulajdonságokkal rendelkező füst előállítása egy automata füstgenerátorral történik. Így a berendezés minden pontján, ill. minden egyes további füstülés esetén ugyanolyan minőséget lehet elérni.
Ezzel a módszerrel előállított füst segítségével, a terméknél optimális érzékszervi tulajdonságok érhetők el, valamint minimalizálódik a fogyasztó egészségére káros karciogének képződése, amelyek tipikusak az ellenőrzés nélküli un. „vad" füstölésnél, ill. a szabályozás nélküli füstgenerátoroknál.
A füst a faaprítéknak a tűztérnek egy speciális rostélyon történő izzásával keletkezik. A pontos szabályozás egy elektromos spirál bekapcsolásával, a levegő beáramoltatásával, a fordulatszám szabályozásával és a fapríték ciklusos keverésével érhető el. A berendezés szabályozásával tudjuk befolyásolni a füst koncentrációját, sűrűségét és mennyiségét, végső soron pedig a termék érzékszervi tulajdonságait, a megrendelő igényeinek megfelelően.
A berendezés működése, más hasonló füstgenerátorokkal ellentétben, nagyon megbízható, nem igényel különösebb karbantartási és tisztítási munkákat, halk, veszélytelen, nem bocsát ki nem kívánatos rezgéseket, és nem használ el mozgó alkatrészeket. A berendezés univerzális. Ugyanúgy használható meleg és hideg füsttel való füstölés esetén.
A faaprítékkal szemben támasztott követelmények: legyen kemény fából, a megadott szemcsenagyságban, legyen száraz, por-, kéreg-, idegen anyag- és szennyeződésmentes. Tárolása történjen száraz helyen. A helytelenül tárolt, penészes, áporodott faapríték negatívan hat a füst, és a termék ízére és illatára.
A faapríték nedvesítésének szükségessége (amint azt sok gyártó ajánlja) a füstgenerátor konstrukciós hibájára utal, ill. arra a szándékra, hogy valamilyen módon kompenzálják azt, hogy képtelenek szabályozni a füst megfelelő hőmérsékleten történő előállításához szükséges paramétereket. A magas páratartalmú füst nem képes elérni a terméknél a kívánt érzékszervi tulajdonságokat, sem a termék felületén kívánatos hatásokat.

Füstgenerátor: